RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

Manastiri Moldova

Rezervând  online 

puteţi economisi

până la  60% 

Plata la hotel

Fără taxe de rezervare

Sigur şi rapid

 Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente

 

Hoteluri în MOLDOVA

  

  

  

 

 

Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

Manastirea Barnova - judetul Iasi

  

Manastirea BARNOVA  

  

  

  

Adresa: comuna Barnova, judeţul Iaşi

Plecand din Iasi spre Vaslui, imediat dupa hanul "Trei Sarmale", pe partea dreapta, se desprinde un drum pe care putem ajunge in satul Barnova (10 km). Aici, in Codrii Iasilor de altadata, Miron Barnovschi, voievod intre 1626-1629, "au urzit si Manastirea Barnova, prenumele sau, sub dealul Pietrarie, langa Iasi", dupa cum scrie cronicarul umanist Miron Costin, adaugand ca "manastiri si biserici cate au facut, asa in scurta vreme, nici un domn n-au facut". Tot Barnovschi a dat si un nou Asezamant, prin care a dorit sa reglementeze si sa revigoreze viata manastirilor din Moldova.

Localizarea în timp a manastirii Barnova incepe in jurul anului 1603 cand Ieremia Movila, primul domnitor moldovean care a ctitorit pe aceste meleaguri, a ridicat o biserica de lemn, avand hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe. Domnitorul Miron Barnovschi aminteste in testamentul sau ca “…manastioara cea din lemn s-a facut intaiu, sa aiba acesti boieri a o socoti si a o intari”.

Manastirea Barnova a fost construita intre anii 1626-1666 de catre domnitorii Miron Barnovschi si Eustratie Dabija.

Ca date autentice de atestare pot fi amintite cele regasite in hrisovul domnesc scris la Iasi in cacelaria domnitorului Miron Barnovschi in ziua de 11 noiembrie 1628: “Io Miron Barnovschi Voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al tarii Moldovei. Iata au venit inaintea domniei mele si inaintea tuturor boierilor domniei mele, mari si mici, sluga domniei mele, Dima calaras de Tarigrad, de buna voia lui, nesilit de nimeni, nici asuprit si au vandut dreapta sa ocina si vie, cu crame si cu gradini si cu ingradire si cu tot venitul. Aceea am vandut-o rugatorilor domniei mele, calugarilor de la Sfanta Manastire a domniei mele, nou zidita, care se cheama Bârnova, unde este hramul Sfantului si slavitului mucenic Ioan cel Nou…S-a inscris in Iasi, in anul 7137 (1628), noiembrie, 11 zile. Insusi domnul a poruncit, Barnovschi Voievod”.

Incepand cu anul 1663 manastirea Barnova a fost inchinata Patriarhiei Ierusalimului, fiind administrata de calugarii greci pe o perioada de 200 de ani. De-a lungul timpului sfantul lacas a avut si statut de parohie (1908-1945, 1950-1990), manastire de maici (1945-1950), in 1991 Mitropolia Moldovei si Bucovinei redandu-i statutul de manastire de calugari.

Manastirea Barnova, face parte din ansamblul marilor ctitorii arhitecturale din Moldova, sintetizand din acest punct de vedere elementele arhitecturale romanesti cu cele bizantine, transmise prin Tara Romaneasca. Ornamentatia exterioară inrudeste manastirea cu Dragomirna, iar tehnicile cromatice o aseamana cu Agapia. Impartirea in interior a fost realizata conform traditiei bizantine: pridvor, pronaos, naos si altar.

  

  

  

  

  

  

Manastirea Barnova

Manastiri Neamt

Manastiri Iasi

  

Obiective turistice MOLDOVA

  

Cetatea Neamţului

Obiective turistice Moldova, Cetatea Neamt, Targu Neamt

Amplasată în apropierea oraşului Târgu Neamţ, Cetatea Neamţ a fost ridicată în timpul domnitorului Petru Muşat, întemeietorul dinastiei Muşatinilor, şi consolidată ulterior de Ştefan cel Mare şi mai târziu de Vasile Lupu. Este cel mai bine conservat sistem de fortificaţii de pe întreg teritoriul Moldovei.

  

Palatul Culturii Iaşi

Obiective turistice Moldova, Iasi, Palatul Culturii

Construit între anii 1905-1925 Palatul Culturii din Iaşi este considerat cea mai importantă clădire în stil neogotic din Romania. A fost ridicat, parţial, pe ruinele vechii cetăţi domneşti şi este opera arhitectului I.D. Berindei.
  

Mausoleul de la Mărăşeşti

Obiective turistice Moldova, Mausoleul de la Marasesti, Vrancea

Impresionant monument închinat vieţilor jertfite pentru apărarea teritoriului românesc în timpul Primului Război Mondial, Mausoleul de la Mărăşeşti adăposteşte osemintele a peste 6000 de ostaşi căzuţi în luptele purtate în împrejurimile actualului oraş Mărăşeşti în vara anului 1917.

Copyright © RomaniaExplorer.com

cauciucuridirect.ro