RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

Manastiri Moldova

Rezervând  online 

puteţi economisi

până la  60% 

Plata la hotel

Fără taxe de rezervare

Sigur şi rapid

 Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente

 

Hoteluri în MOLDOVA

  

  

  

 

 

Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

Manastirea Golia - Iasi - Detaliu

  

Manastirea GOLIA 

  

  

Manastirea Golia se află pe strada Cuza-Vodă din Iaşi.

  

Ioan Golia, ctitorul mănăstirii care îi poartă numele, a fost mare logofăt la curtea domnitorilor Ioan Vodă cel Viteaz şi Petru Şchiopul (în secolul al XVI-lea).  

Prima atestare a acestui complex monastic datează din 1564. Manastirea Golia va fi refăcută substanţial în timpul lui Ieremia movilă şi mai ales în timpul lui Vasile Lupu care a rezidit din temelii biserica manastirii ce poartă hramul "Înălţarea Domnului".

Lucrările de construcţie ale bisericii manastirii Golia s-au încheiat pe la 1660, în vremea domnitorului Ştefăniţă Lupu.

În secolul al XVII-lea au fost ridicate şi zidurile incintei de aproximativ 1,5m precum şi turnurile de apărare. Cel mai înalt dintre ele, Turnul Goliei, are 30 m înălţime fiind de formă pătrată cu latura de 5,5 m.

Cel mai impresionant edifiu al manastirii Golia este desigur, biserica, înaltă de  30 m, construită în stilul caracteristic  epocii de fast şi prosperitate a voievodului Vasile Lupu. Prin dimensiuni, este cea mai mare clădire ridicată până la mijlocul secolului al XVII-lea în Moldova.

  • plan dreptunghiular
  • abside false integrate în pereţi  

In interior, biserica Manastirii Golia este compartimentată în:

  • pridvor
  • pronaos
  • gropniţă
  • naos
  • altar

  

Iniţial a avut trei turle, însă după incendiul din 1686, cauzat de atacul polonezilor conduşi de Ian Sobieski, acoperişul a fost refăcut, astfel că în prezent pot fi văzute patrru turle, diferite ca înălţime.

Faţadele sunt acoperite cu piatră făţuită, după moda Renaşterii târzii şi a barocului iar în interior sistemul de bolţi prezintă influenţe ruseşti.

  

  

  

  

  

  

  

  

Manastirea Golia

Manastiri Neamt

Manastiri Iasi

  

Obiective turistice MOLDOVA

  

Cetatea Neamţului

Obiective turistice Moldova, Cetatea Neamt, Targu Neamt

Amplasată în apropierea oraşului Târgu Neamţ, Cetatea Neamţ a fost ridicată în timpul domnitorului Petru Muşat, întemeietorul dinastiei Muşatinilor, şi consolidată ulterior de Ştefan cel Mare şi mai târziu de Vasile Lupu. Este cel mai bine conservat sistem de fortificaţii de pe întreg teritoriul Moldovei.

  

Palatul Culturii Iaşi

Obiective turistice Moldova, Iasi, Palatul Culturii

Construit între anii 1905-1925 Palatul Culturii din Iaşi este considerat cea mai importantă clădire în stil neogotic din Romania. A fost ridicat, parţial, pe ruinele vechii cetăţi domneşti şi este opera arhitectului I.D. Berindei.
  

Mausoleul de la Mărăşeşti

Obiective turistice Moldova, Mausoleul de la Marasesti, Vrancea

Impresionant monument închinat vieţilor jertfite pentru apărarea teritoriului românesc în timpul Primului Război Mondial, Mausoleul de la Mărăşeşti adăposteşte osemintele a peste 6000 de ostaşi căzuţi în luptele purtate în împrejurimile actualului oraş Mărăşeşti în vara anului 1917.

Copyright © RomaniaExplorer.com

cauciucuridirect.ro