RomaniaExplorer Home  ¦  Parteneri  ¦  Oferte speciale  ¦  Turism extern  ¦  Harta Romaniei ¦  Contact

Manastiri Moldova

Rezervând  online 

puteţi economisi

până la  60% 

Plata la hotel

Fără taxe de rezervare

Sigur şi rapid

 Condiţii de rezervare
Intrebări frecvente

 

Hoteluri în MOLDOVA

  

  

  

 

 

Hoteluri în apropierea aeroporturilor 

Manastirea Trei Ierarhi din Iasi - detaliu fatada

  

Manastirea TREI IERARHI  - Iasi

  

  

Hram: Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz, Ioan Gură de Aur (30 ianuarie)

Adresa: Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 28

  

Edificiu unic în arhitectura româneacsă, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, Biserica Trei Ierarhi a făcut parte, iniţial, dintr-un ansamblu mănăstiresc (din care s-a mai păstrat doar sala gotică, azi muzeu de artă medievală).

Biserica Trei Ierarhi a fost menită a îndeplini funcţia de sediu al Mitropoliei Moldovei dar, mai mult decât atât, biserica trebuia să depăşească în fast şi somptuozitate orice alt edificiu ortodox contemporan.

Rezultatul efortului constructorilor aduşi la Iaşi de peste mări (arhitectul bisericii, Ianache din Constantinopol, era armean) a fost pe măsura ambiţiei ctitorului, Biserica Trei Ierarhi stârnind admiraţia vizitatorilor ei încă de la inaugurarea ei, în 1639.

Biserica Trei Ierarhi este construită în plan triconc alungit, având două turle, una pe pronaos şi alta pe naos. Pe faţadele exterioare se poate observa un brâu median, care le împarte în câte două registre, element specific bisericilor din secolul al XVII-lea.

Motivele care  ornamentează faţada sunt de influenţă armeano-georgiană. Ferestrele sunt decorate cu chenare cu cornişe şi baldachine. Elementele decorative din exterior, de o bogăţie neasemuită, oferă impresia unei adevărate broderii din piatră. Pot fi desluşite brâie în torsadă, romburi, cercuri, rozete, flori, solzi etc.

Multe dintre motivele decoraţiei îşi regăsesc analogii în sculptura populară în lemn. În total, pe suprafaţa faţadelor, pot fi numărate treizeci de frize cu decoraţii diferite care înconjoară edificiul.

  

Din cauza multiplelor incendii (legenda spune că turcii i-au dat foc crezând că este făcută în întregime din aur) biserica Manastirii Trei Ierarhi a fost renovată între 1882-1890 care au adus anumite schimbări, însă exteriorul şi forma s-au păstrat în forma iniţială. In interior, din vechea pictură (refăcută ulterior) se mai păstrează, bine conservate, portretele domnitorului şi ale membrilor familiei sale.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost acoperită cu saci de nisip pentru protecţie.

Biserica Trei Ierarhi adăposteşte mormintele lui Vasile Lupu, cel al primei sale soţii, Tudosca, ale fiilor voievodului Ştefăniţă şi Ioan, dar şi cel al voievodului şi cărturarului Dimitrie Cantemir, precum şi cel al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

Manastirea Trei Ierarhi

  

Manastiri Neamt

Manastiri Iasi

  

Obiective turistice MOLDOVA

  

Cetatea Neamţului

Obiective turistice Moldova, Cetatea Neamt, Targu Neamt

Amplasată în apropierea oraşului Târgu Neamţ, Cetatea Neamţ a fost ridicată în timpul domnitorului Petru Muşat, întemeietorul dinastiei Muşatinilor, şi consolidată ulterior de Ştefan cel Mare şi mai târziu de Vasile Lupu. Este cel mai bine conservat sistem de fortificaţii de pe întreg teritoriul Moldovei.

  

Palatul Culturii Iaşi

Obiective turistice Moldova, Iasi, Palatul Culturii

Construit între anii 1905-1925 Palatul Culturii din Iaşi este considerat cea mai importantă clădire în stil neogotic din Romania. A fost ridicat, parţial, pe ruinele vechii cetăţi domneşti şi este opera arhitectului I.D. Berindei.
  

Mausoleul de la Mărăşeşti

Obiective turistice Moldova, Mausoleul de la Marasesti, Vrancea

Impresionant monument închinat vieţilor jertfite pentru apărarea teritoriului românesc în timpul Primului Război Mondial, Mausoleul de la Mărăşeşti adăposteşte osemintele a peste 6000 de ostaşi căzuţi în luptele purtate în împrejurimile actualului oraş Mărăşeşti în vara anului 1917.

Copyright © RomaniaExplorer.com

cauciucuridirect.ro